Matkailuopiskelijoiden blogi

Riverian Niskalan yksikön matkailuopiskelijat kirjoittavat matkailusta ja kv-vaihdoistaan kuulumisiaan tässä blogissa. Tervetuloa lukemaan!

maanantai 12. marraskuuta 2018

Erilaiset ja oudot tavat Unkarissa

Hei taas täältä Budapestistä!

Ajattelin vähän kertoa tänne erilaisuuksia, outoja asioita ja muitakin yleisiä huomioita joita olen huomannut täällä ollessani.

Aloitetaan vaikka työpaikalta. Meno on täällä paljon rennonpaa kuin Suomessa. Puhelinta saa käyttää työaikana niin paljon kuin huvittaa. Respassa, jos toinen palvelee asiakasta niin toinen työntekijä saattaa vain räplätä puhelinta vieressä, mikä on ehkä vähän vierasta meille Suomalaisille. Omasta mielestäni sääntöjäkään ei ole yhtä paljoa kuin kotopuolessa hotellissa ollessani.

Arkisetkin paikat ovat hyvin erilaisia. Kaikki kaupat täällä keskustassa ovat todella pieniä ja sekalaisia Suomeen verrattuna. Normaalisti kun meiltä löytyy samasta paikkaa kaikki samankaltaiset tuotteet täällä taas ne saattavat olla eripuolilla kauppaa. Työntekijöitäkään ei ole kuin vain kassoilla ja he eivät puhu englantia, joten apua ei yleensä pysty kysymään.  Jokaisesta kaupasta löytyy paistopisteet ja monissa niissä tuotteet ovat esillä ilman mitään suojia. Myöskään pihtejä tuotteiden ottamiseen ei yleensä ole kuin ehkä yksi kappale, joten kaikki ottavat näitä paljailla käsillään. Asiakaspalvelu on aivan eriluokkaa, englantia ei tosiaankaan edes yritetä puhua, ei hymyillä sekä kuitit heitetään vain sinulle eikä anneta käteen. Myöskin hyvin outoa on, että kassojen päässä ei ole hihnaa, jossa voit pakata tavarat pussiin. Jos on ostanut enemmän tavaraa ne pitää nostaa uudestaan koriin ja mennä sivuun pakkaamaan ne kassiin ja jos jää pakkaamaan niitä maksamisen jälkeen kassalle saa pahoja katseita ja huokailuja perään. Jonot ovat myös AINA todella pitkiä ja ne menevät käytäville eikä niille oikein ole tilaa, sekä kassat menevät todella hitaasti eteenpäin.

Kaupoista ei myöskään löydy paljoa valmisruokia. Varmaan, koska ulkona syöminen on täällä todella halpaa joten niitä ei paljoa tarvita. Myös kaikki lihatuotteet ovat lihatiskeillä eikä pakattuja lihoja ole oikeastaan olleenkaan. Myös alkoholin myyntiin ei ole mitään aikarajaa sekä kaikki viinit ja viinat löytyvät ihan ruokakaupoista. Henkkareita ei myöskään kysytä yhtään missään. Kaupoista ei löydy karkkia vaan pelkästään suklaata, kun taas meillä niitä on hyllyt täynnä. Kaikki täällä on myös huomattavasti halvempaa joten hintoja ei juurikaan tarvitse katsella.

Ilmasto täällä on hyvin erikoinen. Ei oikein ikinä tiedä mitä laittaa päälle sillä jokapäivä tuntuu olevan ihan erilainen sää. Usein täällä tuulee todella paljon, vaikka näyttäisi olevan 15 astetta ulkona on silti todella kylmä.

Ihmisillä täällä ei tunnu olevan kiire minnekkään ja kaikki kävelevät todella hitaasti, joka on välillä aika ärsyttävää (varsinkin ruuhka aikaan), kun itse haluaisi vain päästä nopeasti perille. Sunnuntait ovat täällä todella rauhallisia. Ihmiset eivät ole paljoa liikkeellä joten jos haluaa rauhassa kierrellä sunnuntaina kannattaa käydä kaupungilla.

1 kommentti:

  1. Kv-vaihdon yksi tavoitteista onkin, että perehtyy paikalliseen kulttuuriin ja tekee siitä havaintoja. Keski-Euroopassa on hyvinkin erilaista työkulttuuria kuin meillä Suomessa.

    VastaaPoista